Ore Valley is a Hastings neighbourhood that encloses an area of neglected and unmanaged landscape with steep valley sides in the midst of existing and proposed communities.

Luke Greysmith led this project for LUC as commissioned by SeaSpace on behalf of SEEDA and Hastings Borough Council. The project sought to recognise the potential opportunities inherent in the greenspace, bringing together new and existing communities, whilst accommodating significant new road infrastructure. Luke developed a consultation strategy, with a coherent graphic style, based around the themes of ecology and amenity. From this, a ‘landscape framework’ evolved through a series of public consultation workshops which sought to improve connectivity, enhance ecological value and provide play spaces. In 2008 a new community orchard was planted as a first stage in implementing the proposals. The proposals also identified new uses for a derelict building – it was transformed into a children activity and play centre by East architects.

Client: SeaSpace
Landscape Architect: Luke Greysmith for LUC
Engineering Consultant: White Young Green
Cost Consultant: Turner & Townsend