A botanical institute for the 21st century and a major visitor destination in a disused china clay pit – The Millennium Commission’s most successful, National Lottery funded, project. Luke Greysmith was part of the design team at LUC that developed the landscape masterplan incorporating major earthworks, an extensive (and mostly step-free) path network, roads and car parks, structure planting, exhibit spaces and drainage strategy. Luke’s specific design responsibility was for the layout of the interior landscapes within the Humid Tropics and Warm Temperate Biomes.

Luke also acted as Project Landscape Architect for the The Core, Eden’s education centre. This included detailed design of all earthworks, gabion walls, paths, lighting layout, structure planting, attenuation pond, cafe terrace and space for childrens’ garden. Opened by The Queen in 2006.

The initial fast-track construction at Eden inevitably left some areas of the site requiring further attention. ‘Phase 4’ provided the opportunity to improve and enhance a number of locations across the site, including the layout of the coach park and visitor approach to the Visitor Centre. The design update was significant and incorporated a new covered waiting area and pedestrian route creating new earthworks, paths, steps, seating walls and planters.

The size of the Eden Arena was also increased to 6000 capacity, home to the famous Eden Sessions:

“The nearest you can get to watching a gig on the moon”

Evening Standard

“Anyone who has been to a concert at the Eden Project…will know there is magic in the air when setting and sounds collide”

Independent

Location: St Austell, Cornwall
Client: Eden Project Ltd.
Architects: Grimshaw, Haskolls
Engineers: SKM, Buro Happold
Main Contractor: McAlpine JV

edenproject-logo-large